Siirry sisältöön

Voisiko kaikki akut olla ympäristöystävällisempiä esimerkiksi alumiiniakkuja?

Alumiiniakut ovat kehittyvä akkuteknologian alue, joka tarjoaa potentiaalisia etuja perinteisiin lyijyhappo- ja litiumioniakkuihin verrattuna. Nämä akut ovat kevyempiä, kestävämpiä, turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä kuin monet muut akkutyypit, ja niitä voidaan käyttää monissa eri sovelluksissa, kuten sähköautoissa, energiavarastoissa ja kannettavissa laitteissa.

Alumiiniakut perustuvat elektrolyyttiin, joka koostuu alumiini-ioni-nestemäisestä suolasta. Akussa alumiini-ioni virtaa anodista kathodiin, jossa se yhdistyy positiiviseen elektrodiin, kuten grafiittiin tai rautayhdisteisiin. Tämä prosessi vapauttaa energiaa, joka voidaan käyttää sähköenergian lähteenä.

Auto sisältä

Alumiiniakut ovat vielä kehitysvaiheessa, mutta niillä on jo saavutettu joitain merkittäviä edistysaskelia. Esimerkiksi alumiiniakut ovat osoittautuneet erittäin kestäviksi, sillä ne voivat kestää jopa 10 000 lataus- ja purkausjaksoa. Tämä on noin 10 kertaa enemmän kuin litiumioniakkujen elinkaari.

Alumiiniakut ovat myös kevyempiä kuin litiumioniakut, mikä tekee niistä houkuttelevia sovelluksissa, joissa paino on tärkeä tekijä. Lisäksi alumiiniakut ovat ympäristöystävällisempiä kuin litiumioniakut, sillä ne eivät sisällä myrkyllisiä tai harvinaisia metalleja.

Toisaalta, tällä hetkellä alumiiniakut ovat vielä kalliimpia ja niiden energiatiheys on vähäisempi kuin litiumioniakun. Lisäksi alumiiniakkujen suorituskyky on vielä rajoitettu, eikä niitä ole vielä käytössä laajasti. Alumiiniakkujen kehittäminen ja kaupallistaminen vaativatkin vielä lisää tutkimusta ja kehitystä.

Auto sisältä

Kaiken kaikkiaan alumiiniakut ovat kehittyvä akkuteknologian alue, joka tarjoaa potentiaalisia etuja perinteisiin akkutyyppeihin verrattuna.Tulevaisuudessa alumiiniakut voivatkin olla kilpailukykyisiä vaihtoehtoja monissa eri sovelluksissa, ja niitä voidaan kehittää entistä tehokkaammiksi ja edullisemmiksi

 

– Tero Salo, Trevaco Oy