Siirry sisältöön

Sähköautojen akkujen hyödyntäminen energiavarastoina

Sähköautojen akkujen käyttäminen energian kulutuspiikkien tasaamiseen on yksi tapa hyödyntää akkuteknologiaa energian varastointiin ja jakeluun.

Tämä toimintamalli on nimeltään sähköinen kuormien tasaaminen (engl. demand response), jossa sähköverkko pyrkii tasaamaan kulutushuippuja lataamalla sähköautojen akkuja silloin kun sähkön kulutus on vähäistä ja purkamalla niitä silloin kun kulutus on suurta.

Tämä voi olla hyödyllistä erityisesti alueilla, joissa on paljon sähköautoja ja joiden sähköverkkojen kapasiteetti on rajallinen. Tällöin sähköautojen akut voivat auttaa tasaamaan kulutushuippuja ja vähentämään tarvetta investoida lisää sähköverkkoon.

Sähköautojen akkujen käyttö tällä tavalla edellyttää kuitenkin sopivaa infrastruktuuria, joka mahdollistaa sähköverkon ja sähköautojen akkujen välisen tiedonsiirron ja ohjauksen. Lisäksi sähköautojen omistajien on oltava valmiita osallistumaan tällaiseen järjestelmään, joka voi vaatia akun latauksen ajoittamista tietyllä tavalla.

Kaiken kaikkiaan sähköautojen akkujen käyttäminen energian kulutuspiikkien tasaamiseen on yksi tapa hyödyntää akkuteknologiaa energian varastointiin ja jakeluun. Tämä voi auttaa vähentämään sähköverkon kuormitusta ja edistää uusiutuvan energian käyttöä.

 

– Tero Salo, Trevaco Oy