Siirry sisältöön

ARA: Avustushaku sähköautojen latausinfraan on suljettu

Sähköautojen latausinfra-avustus on nyt päättynyt, eikä jatkoa ole näköpiirissä vuonna 2024.

 

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) ilmoitti 20.12.2023 verkkosivuillaan, että uusia hakemuksia ei enää hyväksytä. Vuoden 2024 valtion budjettiesityksessä ei ole varattu määrärahoja tähän tarkoitukseen, mikä viittaa siihen, ettei tulevaisuudessakaan ole odotettavissa rahoitusta.

Suomessa myytyjen uusien autojen joukossa ladattavien hybridiautojen ja täyssähköautojen osuus on kasvanut nopeasti noin 60 prosenttiin. Avustusten päättymisestä huolimatta sähköautojen latauspisteiden tarve kasvaa yhä. Kotilataus on kätevin tapa ladata autoa, ja se on akulle parempi vaihtoehto kuin nopea lataus.

Vaikka valtiontuki on päättynyt, latauksen tarve ei ole kadonnut, vaan päinvastoin lisääntynyt. Taloyhtiöiden on suunniteltava latausinfrastruktuuria pitkäjänteisesti, jotta asukkaat voivat hankkia latauslaitteet tarvittaessa. Suomessa yleiset autolämmityspistorasiat eivät sovellu suoraan sähköautojen lataukseen, ja nykyinen johdotus voi asettaa rajoituksia latureiden määrälle.

Taloyhtiöiden, kiinteistöjen ja yritysten edustajien tulisi olla yhteydessä asiantuntijoihin alusta lähtien, jotta voidaan suunnitella ja toteuttaa kustannustehokkaita ja asiakkaan tarpeisiin sopivia latausjärjestelmiä.

 

-Tero Salo, Trevaco Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja

 

Avustuksen lisätietoja sekä hakemuksen käsittelytilannetta voi käydä lukemassa ja seuraamassa täältä

Ara logo